Mosonmagyaróvárról

Mosonmagyaróvár az ország nyugati kapujában, az osztrák határtól 6, a szlovák határtól 13 km-re fekszik. 32 ezer lakosú város. Az ország két fontos határállomásához, Hegyeshalomhoz és Rajkához való közelsége fontos gazdasági, pénzügyi, idegenforgalmi, közlekedési, ipari és kereskedelmi központtá teszik. Az „arany háromszög” középpontjának is nevezik, mert Győrtől 36, Pozsonytól 32, Bécstől pedig 84 km-re található.

Mosonmagyaróvár egyike Magyarország 16 történelmi városának, alapítása a római korig nyúlik vissza. Turisztikai szempontból a Szigetköz kapujaként vált ismertté, de jelentős a átutazó-bevásárló és a fogturizmus is. Mosonmagyaróvár meghatározó turisztikai vonzereje a termálfürdő, gyógyvizét mozgásszervi, idült gyulladásos, gyomor- és bélbetegségek gyógyítására alkalmazzák. A Duna ágrendszere mellett több, jó fogást ígérő, telepített kavicsbánya-tó teszi Szigetközt igazi horgászparadicsommá.

1818-ban Albert Kázmér szász-tescheni herceg, Mária Terézia Habsburg uralkodó veje, agrár-felsőoktatási intézményt alapított az épületben. Ennek jogutódja a vár épületében található Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Kara.  A vár bejárata mellett látható az egyetem fennállásának 185. évfordulója alkalmából, 2004. április 29-én felavatott mellszobor, mely az intézmény jogelődjének alapítóját, Albert Kázmér herceget ábrázolja. Az alkotás Prischler Ferenc pécsi szobrász munkája. A belső várudvarban látható Nikolaus Lenau költő mellszobra és emlékpadja, aki 1822-23-ban az akadémia diákja volt.

A vár épületében intézménytörténeti múzeum található. A vár épülete előtt I. és II. világháborús, valamint 1956-os emlékművek találhatók. Az egyetem 1912-ben átadott, szecessziós épülete mellett található az 1713-as pestis járvány emlékére épített lucsonyi Anna-kápolna.

A Malom-ági Lajta Fölé épült a hajdani uradalmi malom, mely 1648 óta működött egészen az 1980-as évekig. A felújítás alatt lévő épületcsoport része az egykori sörgyár.

A Deák téren áll az 1744-ben emelt Nepomuki Szent János szobor, a város egyik jelentős barokk emléke. Ugyanitt, a 3. számú ház falán helyezte el a Városvédő Egyesület 2003. októberében, a Deák-napi ünnepségsorozat egyik monumentumaként a „haza bölcse” tiszteletére készítette emléktáblát.

A téren látható volt a Habsburg főhercegi kastély egyemeletes épülete, melynek sarokerkélyén látható a Kossuth Lajos látogatását megörökítő emléktábla. A Fő utca felöli oldalon van a város első középiskolája, az 1739-ben alapított Piarista Rendház és Gimnázium.

A Fő utca, (a volt Német utca) túloldalán több barokk lakóház található, hangulatos belső udvarral, köztük a város legrégebbi fogadója, a Fekete Sas Szálló és Étterem. Ma kollégiumként működik. Az 1924-ig vármegyeháza, a mai városháza, 1892-ben épült neoreneszánsz stílusban. Falán az emléktábla a város napóleoni háborúk idején betöltött szerepéről tanúskodik.

A Fő utca ékessége a Cselley-ház. A gótikus jegyeket is tartalmazó épületben a Hansági múzeum ipartörténeti kiállítása, a Gyurkovics gyűjtemény, dongaboltozatos pincéjében római kori kőtár látogatható.

A régi városháza mellett, melyen Széchenyi István emléktáblája látható, jutunk el a Szent László térre. A tér ékessége a Szent Gotthárd plébániatemplom, mely a XVIII. században épült. Az egyhajós templomot barokk belső jellemzi, altemploma Habsburg Frigyes főherceg és feleségének temetkezési helye. Az 1993-ban felállított Szent László-szobor Lebó ferenc alkotása.

A város sétálóutcáján, a Magyar utcán érünk el a neogót evangélikus templomhoz, melynek hajójában Huszár Gál protestáns prédikátor emléktáblája látható. A templommal átellenben, a Magyar utca és a Kórház utca által közrezárt területen áll Nagy Benedek móri szobrászművész alkotása, az  „Európa-kő”.

A fő közlekedési útvonalak találkozásánál, a Régi Vámház téren kialakított zászlópark és a városi kórház mellett elhaladva érünk a Hansági Múzeumhoz, mely előtt 1848-as emlékszobor áll. A múzeum klasszicizáló épülete 1912-re készült el. Ma a város és környéke történetét bemutató állandó kiállításának ad otthont.

A mosoni Nepomuki Szent János plébániatemplom eredetileg barokk épület, melyet az 1900-as évek elején átépítettek, belső berendezése korabeli barokk. Előtte kőkereszt, németnyelvű feliratán 1836-os évszám. 2000. augusztus 20-án, a millennium tiszteletére avatták fel Szent István király szobrát, Lebó Ferenc alkotását.

Az ipartelepen, a Gyásztéren kopjafák sora vezet az 1956-os forradalom emlékművéhez. A háromalakos, megrázó kompozíció Rieger Tibor alkotása

További látnivalók:

Wittmann park

Flexum Termál - gyógyfürdő

Várpince kiállítóhely

Tűzoltó múzeum

Kirándulási lehetőségek

Győr

Lébény

Dunakiliti

Sopron és környéke

Pannonhalma

Fertő-tó

Parndorf: A csodaszép Fertő tavi természeti régióban fekvő Designer Outlet Parndorf egyedülálló Shopping-élményt garantál. Több mint 170 bolttal, kávézókkal és éttermekkel, nálunk egész évben megtalálja kedvenc márkáit több mint 70 % kedvezménnyel, valamint további akciók várják a nyári és téli kiárusítások alkalmával. Továbbá számtalan szórakozási lehetőségeket kínálunk Önöknek; a gyermek számára kialakított játszótértől az éttermeken és kávézókon át különböző rendezvényekig.

Nyitva tartás

  • Hétfő - csütörtök: 9:30 - 19:00
  • Péntek: 9:30 - 21:00
  • Szombat: 9:00 - 18:00
  • Vasárnap és ünnepnapokon: zárva

Bécs

Pozsony

 

 
Tavaszi megújulás

Tavasszal is Mosonmagyaróvár

 

Подробнее ...
Ajándékutalvány rendelése

Lepje meg szeretteit, ismerőseit ajándékkal. Szállodánk szolgáltatásait ajándékutalvány formájában is megrendelheti.

Подробнее ...
Wellness ajánlat

Egy kis wellness

 

Подробнее ...

Szállodánkról

pic1

3 шт: каждый приблизительно 14 кв.м., классический стиль, душ / ванна, шкаф для одежды, одноместная кровать, тумбочка, туалетный столик, журнальный столик, настенное зеркало, столик для чемодана, LCD-телевизор.

Wellness

kep_wellness

Спа-центр отеля: крытый басейн с термальной водой с гидромассажером, финская и инфракрасная сауна каждый день с 06.00 до 22.00 часов ожидает своих гостей.

Termálfürdőnk

7

Наша термальная купальня с признанной целебной водой – по своей классификации – относится к пяти купальням Европы с целебными водами наивысшей эффективности. В нашей купальне в настоящее время семь бассейнов ждут наших гостей.